De 3 stegen är Välj tabell, Välj variabler och Visa tabell. Du är nu på steget Välj variabel

3.01 Samfunds och samfällda förmåners direkta skatter och avgifter av skattenatur

Välj variabler

2023-12-15
2023-12-14
Skatteförvaltningen
evt_verot_301
Nu har du hamnat på en sida där du ska välja variabler och värden för dessa.
Välj de uppgifter som du önskar i listboxen. Klicka till sist på knappen ”Visa tabell”. Anvisning.
Obligatoriskt

Valda 0 Totalt 10

Obligatoriskt
Sökfält för att markera värden i listan. Exempel på värden du kan söka: 1. Samfunds och samfällda förmåners beskattningsbara inkomst sammanlagt , 1.1 Samfunds beskattningsbara inkomst, näringsverksamhetens förvärvskälla , 1.2 Samfunds beskattningsbara inkomst, personlig förvärvskälla ,

Valda 0 Totalt 24

Obligatoriskt
Sökfält för att markera värden i listan. Exempel på värden du kan söka: 2014 , 2015 , 2016 ,

Valda 0 Totalt 9

Antal valda celler är:0
(maximalt tillåtna antal är 1 000 000)

Presentation på skärmen är begränsad till 2 000 rader och 300 kolumner

Antal valda celler överstiger tillåtna 1 000 000
Vyn innehåller en sammanställning av uppgifter om samfunds och samfällda förmåns skatter från och med skatteåret 2014. Begränsning av materialet:
- Vyn innehåller enbart samfunds och samfällda förmåns uppgifter. Samfund är bland annat aktiebolag, ideella och ekonomiska offentliga affärsverk, offentliga samfund, stiftelser och bostadssamfund. Bostadssamfund är bostadsaktiebolag och bostadsandelslag. Offentliga samfund är staten och dess inrättningar, kommuner, samkommuner och församlingar.
- Materialet omfattar såväl allmänt som begränsat skattskyldiga samfund. Samfund är allmänt skattskyldiga i Finland, om de är inhemska. Ett samfund är inhemskt, om det har registrerats i Finland eller inrättats enligt finsk lagstiftning. Ett samfund som är registrerat utomlands är begränsat skattskyldigt i Finland. Från och med år 2021 kan ett utländskt samfund betraktas som allmänt skattskyldigt i Finland, om det har en verklig ledning i Finland.
- Samfund med fast driftställe i Finland ska betala finsk skatt på de inkomster som hänför sig till det fasta driftstället, oavsett om inkomsterna har förvärvats i Finland eller utomlands (ISkL 9 § 3 mom.).
Preciseringar av statistiksatserna:
- Satserna 2.1.4, 3.1 och 3.2 tilldelas värden enbart från och med skatteår 2017.
- Sats 2.11: Information om återbäringsränta som ska betalas är inte tillgänglig för skatteåret 2017-.
- Sats 4: Vad gäller antalet mottagare av beskattningsbeslut har man för skatteåren 2014-2016 beaktat enbart samfund som aktivt varit i drift under skatteåret, men från och med skatteåret 2017 omfattar antalet alla samfundskunder som fått ett beskattningsbeslut.
- Kreditering av samfundsskatt kunde dras av för sista gången skatteåret 2014, då det sammanlagda beloppet på krediteringen uppgick till 2,6 miljoner euro. Kreditering av bolagsskatt har inte beaktats i statistiken. Avdraget görs från samfundsskatten och avdraget får uppgå till högst beloppet på de skatter som påförts för företaget.
- Den allmänna inkomstskatteprocenten för samfund är 20 % under skatteåren 2014-. Inkomstskatteprocenten för samfällda förmåner är 28 % under skatteåren 2014-2016 och 26,5 % skatteåren 2017-.
De klassificerare som använts i materialet:
Materialet kan hämtas utifrån olika klassificeringsparametrar.
- Omsättning
Utifrån beskattningsuppgifterna kan omsättningen räknas enbart för en del företag. Omsättningen har räknats utifrån huvudblankettuppgifterna 6B, 6U och 6C till exempel för aktiebolag, utländska samfund, föreningar och stiftelser. I fråga om föreningar och stiftelser har beloppet i euro på försäljningen av varor och tjänster enligt bokföringen betraktats som omsättning.
- Juridisk form - Företagsform
Företagsformsklassificeringen baserar sig på de juridiska formerna och Skatteförvaltningens registeruppgifter.
- Bransch
För bransch har Statistikcentralens näringsgrensindelning använts med tre (3) siffror.
- Företagets storlek
Klassificeringen grundar sig på Statistikcentralens företagsstorleksindelning enligt EU-direktiven:
Som mikroföretag ses ett företag med mindre än 10 anställda.
I ett litet företag uppgår antalet anställda till åtminstone 10, men inte över 50.
I ett medelstort företag arbetar åtminstone 50, men under 250 personer.
Som stort företag räknas ett företag där personalen omfattar minst 250 personer.
- Hemkommun
Hemkommunklassificeraren visar den skattskyldiges hemkommun (se anvisningen Hemkommunens betydelse i beskattningen ). I fall som gäller kommunsammanslagningar har ändringsprocenterna räknats i proportion till de sammanräknade värdena för de sammanslagna kommunerna under föregående beskattningsår.
- Företagets ålder
Uppgiften Företagets ålder grundar sig på information som företagets administrativa startdag, som administreras av Statistikcentralen. Den administrativa startdagen grundar sig på olika registreringsdatum, av vilka det äldsta väljs som administrativ startdag. De registreringsdatum som ska beaktas i detta sammanhang utgörs av bland annat startdagen för den totala verksamhetsperioden, startdagen för verksamheten som ordinarie arbetsgivare, startdagen för förskottsuppbördsregistringen och startdagen för momsskyldigheten för affärsverksamheten.
Med total verksamhetsperiod avses företagets livscykel, från det att det inrättats till dess att det läggs ner.
- Ägartyp
Den klassificerare som redogör för ägartypen grundar sig på företagens juridiska former (företag som inte ingår i koncerner) och koncerntypen eller moderbolagets form (dotterbolag som hör till koncerner). Till exempel klassificeras dotterbolag som hör till kommunkoncerner som kommunägda bolag.
- Beskattningsbar inkomst - Döljningsregler för statistiken: Uppgifterna om antal och euro för alla grupper på mindre än tre företag har dolts. Sekundärt döljs vanligen den näst minsta gruppen även om den skulle bestå av fler än tre företag. Programmet minimerar antalet dolda celler och därför kan i vissa situationer någon annan än den näst minsta cellen har dolts. Klassificerarnas Okänd-klasser har inte dolts och utifrån dem döljs ingenting sekundärt. Förfrågningar:
verotilastot@vero.fi